Hva må jeg tenke på når jeg skal bygge nytt?

Planlegger du å bygge et nytt hus, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Å bygge hus er et stort og krevende prosjekt, og krever at du som byggherre er godt forberedt og har god oversikt. Samtidig er det spennende å få være med på byggeprosessen fra første dag, og få muligheten til å se hvordan huset utvikler seg til å bli ditt neste hjem. 


Her kan du lese gode tips til hva du bør tenke på når du skal bygge nytt. 


Ingen hus uten tomt 

Første bud er å starte med tomta. For det første fordi du trenger en plass å bygge huset, men også fordi dette kan ta kort eller lang tid avhengig av hvordan tomten er regulert. Det er enklere hvis tomten allerede er regulert til bolig. Dersom den ikke er regulert, må kommunen kobles inn. Det kan være en tidkrevende prosess, avhengig av området. Er det vann i området, opplegg for kloakk eller tilgang til strøm? Slike ting tar tid, og du vil derfor tjene på å ha dette klart før du starter prosessen med å bygge. Ta kontakt med kommunen og sjekk hvilke byggemuligheter du har på tomten. 


Et annet godt tips er å sjekke hvilke reguleringsplaner kommunen har for området, slik at du slipper å bli overrasket hvis det starter et byggeprosjekt i ditt nye nabolag. 


Entreprenøren kan hjelpe deg å finne riktig hustype 

Hvordan tomten ser ut kan ha betydning for hvilke muligheter og eventuelle begrensninger du har når du skal bygge nytt. Ligger den i en skråning, må huset bygges på en sokkel. Snakk med din lokale entreprenør, så vil de hjelpe deg med å finne riktig hustype til riktig tomt. Har du funnet et hus i en katalog som du vil bygge, så kan mange entreprenører hjelpe deg med å tilpasse huset til tomten. 


Når du har funnet en tomt som du vil bygge på, er det på tide å ta kontakt med kommunen og søke om byggetillatelse. Dette kan ta litt tid, så det er igjen veldig lurt å gjøre dette i god tid før planlagt byggestart. 


Sjekk nærområdet, du skal mest sannsynlig bo der lenge 

Har du familie eller jobb i byen? For veldig mange er det viktig å sjekke hvilke skoler og barnehager som er i området. Er tomten plassert i nærheten av et knutepunkt som gjør det enkelt å komme seg til og fra jobb og skole? Hvilke kulturtilbud og næringsbygg finnes i området? Slike ting er viktig å tenke på i forkant, slik at du trives best mulig i de nye omgivelsene. 


Et hus tilpasset deg og ditt liv 

Husk å planlegge løsninger og rom etter behov og livsstil. Har dere et aktivt liv med hobbyer som krever mye plass til lagring, er det lurt å planlegge boder og lagringsplass – og hvor disse skal være plassert slik at de er praktiske og enkle å bruke. Lag en oversikt over hvilke rom dere har behov for og planlegg deretter. Et annet godt tips er å planlegge huset for fremtiden. Etter å ha brukt mye tid og penger på å bygge drømmehuset, er det sannsynlig at dere blir boende der lenge. Hvilke løsninger vil dere få behov for når dere blir eldre? 


God planlegging og god kommunikasjon 

Designelementer som blant annet kjøkkeninnredning, gulv, vinduer og fliser på bad burde diskuteres og planlegges tidlig i byggeprosessen. Snakk med din entreprenør og få oversikt over hva du som kunde må bestemme og når disse bestemmelsene må ha blitt tatt, slik at du slipper forsinkelser og uforutsette kostnader. 


Ha god kommunikasjon med entreprenøren fra start til slutt i byggeprosessen. Det gjør jobben enklere, både for deg og de som skal bygge huset ditt. 


Har du spørsmål om husbygging? Ta kontakt med oss for en trivelig og uforpliktende prat!